Mali kuvar
Na ovim stranicama naći ćete i preporuke za kompletan ručak
koji možete spremati i prilikom dočeka gostiju. Za ovu priliku
pripremili smo Vam:
1. Čorba od ćureće sitneži
Potrebno je:
vrat, krila, bataci od ćurke, 3 kašike pirinča, 2 kašike maslaca,
2 jaja, 1 dcl kiselog mleka, so
Ćureće meso operite, nalijte 1.5 l hladne vode, posolite i
stavite da se kuva. Kada provri, dodajte očišćen i opran pirinač
i kuvajte na tihoj vatri dok meso ne počne da se odvaja od
kostiju. Skinite lonac sa štedljaka i čorbu prelijte vrelim
maslacem. Začinite jajima razmućenim sa kiselim mlekom.
2. Ćurka nadevena kestenom
Potrebno je:
Ćurka (oko 2 kg težine), 200 g belog hleba bez kore, mleko,
100 g maslaca, 4 žumanca, biber, 1/2 veze peršunovog lista,
20 obarenih, oljuštenih i propasiranih kestenova, ćureća džigerica
(ili 2 pileće džigerice), 1 kašika maslaca (za prženje džigerice),
slanina, belo vino, 1 čašica ruma, so
Ćurku koja je bila duboko zamrznuta najmanje 8 dana odmrznite,
operite, odsecite krila i batake (upotrebite ih za čorbu),
posolite je i napunite nadevom.
Nadev: Mikserom penasto umutite maslac. Smanjite brzinu miksera
i stavljajte jedno po jedno žumance. Kada se masa izjednači,
dodajte hleb potopljen u mleko i oceđen, pa nastavite da mutite
još 1-2 minuta. Pobiberite, stavite opran i sitno isečen peršunov
list i propasiran kesten. Kada se nadev sasvim izjednači,
isključite mikser i kašikom umešajte džigericu isečenu na kocke
i isprženu na maslacu. Napunite ćurku, zašijte je i obložite
slaninom, pa celu uvežite koncem. Stavite je u vatrostalnu
posudu podmazanu masnoćom i prelijte sa nekoliko kašika belog
vina. Pecite u pećnici zagrejanoj na 200
0. Povremeno
prelivajte belim vinom i sokom koji je pustila za vreme pečenja.
Pečenu ćurku izvadite iz vatrostalne posude, odstranite konce,
isecite je i složite na tanjir za pečenje. Soku u kome se pekla
dodajte 2-3 kašike vode i čašicu ruma. Topao sok poslužite
iz zasebne posude uz pečenje.
3. Salata od
kuvanog celera sa majonezom
Potrebno je:
2 korena celera, so, 4 kašike majoneza
Celer oljuštite, operite i skuvajte, pa ohlađen istružite i
posolite. Ostavite nekoliko sati da stoji. Ocedite vodu koju
je pustio, i izmešajte je sa majonezom. Stavite u staklenu
činiju i poslužite sa ćurećim pečenjem.
4.
Torta od pečenih lešnika
Potrebno je:
150 g očišćenih lešnika, 8 jaja, 150 g šećera, 50 g strugane
čokolade, 3 kašike brašna
fil:
120 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 1 dcl jake crne kafe
Mikserom penasto umutite žumanca i šećer. Dodajte prepečene
i samlevene lešnike i čokoladu. Isključite mikser i kašikom
umešajte brašno i čvrst sneg od belanaca. Masu izručite u
pleh podmazan masnoćom i posut brašnom. Pecite u pećnici na
temperaturi od 200
0. Ispečenu tortu ohladite, izvadite
iz pleha i rasecite na 3 dela, pa nafilujte.
Fil: Mikserom penasto umutite maslac i šećer. Smanjite brzinu
miksera i polako, kap po kap, sipajte skuvanu i ohlađenu crnu
kafu. Kada utrošite kafu, pojačajte brzinu miksera i mutite
dok masa ne postane sasvim penasta. Stavite fil u frižider
i, kada se dobro ohladi, nafilujte tortu.
P R I J A T N O ! !
Arhiva:
1: Čorba od ćureće sitneži, Ćurka nadevena kestenom, Salata od kuvanog celera sa majonezom, Torta od pečenih lešnika
2: Arančini, Piletina Parmiđano, Skonsi