f
SVEČANI RUČAK 1


Na ovim stranicama naći ćete i preporuke za kompletan ručak koji možete spremati i prilikom dočeka gostiju. Za ovu priliku pripremili smo Vam:

1. Čorba od ćureće sitneži
Potrebno je:
vrat, krila, bataci od ćurke, 3 kašike pirinča, 2 kašike maslaca, 2 jaja, 1 dcl kiselog mleka, so
Ćureće meso operite, nalijte 1.5 l hladne vode, posolite i stavite da se kuva. Kada provri, dodajte očišćen i opran pirinač i kuvajte na tihoj vatri dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Skinite lonac sa štedljaka i čorbu prelijte vrelim maslacem. Začinite jajima razmućenim sa kiselim mlekom.

2. Ćurka nadevena kestenom
Potrebno je:
Ćurka (oko 2 kg težine), 200 g belog hleba bez kore, mleko, 100 g maslaca, 4 žumanca, biber, 1/2 veze peršunovog lista, 20 obarenih, oljuštenih i propasiranih kestenova, ćureća džigerica (ili 2 pileće džigerice), 1 kašika maslaca (za prženje džigerice), slanina, belo vino, 1 čašica ruma, so
Ćurku koja je bila duboko zamrznuta najmanje 8 dana odmrznite, operite, odsecite krila i batake (upotrebite ih za čorbu), posolite je i napunite nadevom.
Nadev: Mikserom penasto umutite maslac. Smanjite brzinu miksera i stavljajte jedno po jedno žumance. Kada se masa izjednači, dodajte hleb potopljen u mleko i oceđen, pa nastavite da mutite još 1-2 minuta. Pobiberite, stavite opran i sitno isečen peršunov list i propasiran kesten. Kada se nadev sasvim izjednači, isključite mikser i kašikom umešajte džigericu isečenu na kocke i isprženu na maslacu. Napunite ćurku, zašijte je i obložite slaninom, pa celu uvežite koncem. Stavite je u vatrostalnu posudu podmazanu masnoćom i prelijte sa nekoliko kašika belog vina. Pecite u pećnici zagrejanoj na 2000. Povremeno prelivajte belim vinom i sokom koji je pustila za vreme pečenja. Pečenu ćurku izvadite iz vatrostalne posude, odstranite konce, isecite je i složite na tanjir za pečenje. Soku u kome se pekla dodajte 2-3 kašike vode i čašicu ruma. Topao sok poslužite iz zasebne posude uz pečenje.

3. Salata od kuvanog celera sa majonezom
Potrebno je:
2 korena celera, so, 4 kašike majoneza
Celer oljuštite, operite i skuvajte, pa ohlađen istružite i posolite. Ostavite nekoliko sati da stoji. Ocedite vodu koju je pustio, i izmešajte je sa majonezom. Stavite u staklenu činiju i poslužite sa ćurećim pečenjem.

4. Torta od pečenih lešnika
Potrebno je:
150 g očišćenih lešnika, 8 jaja, 150 g šećera, 50 g strugane čokolade, 3 kašike brašna
fil:
120 g maslaca, 200 g šećera u prahu, 1 dcl jake crne kafe
Mikserom penasto umutite žumanca i šećer. Dodajte prepečene i samlevene lešnike i čokoladu. Isključite mikser i kašikom umešajte brašno i čvrst sneg od belanaca. Masu izručite u pleh podmazan masnoćom i posut brašnom. Pecite u pećnici na temperaturi od 2000. Ispečenu tortu ohladite, izvadite iz pleha i rasecite na 3 dela, pa nafilujte.
Fil: Mikserom penasto umutite maslac i šećer. Smanjite brzinu miksera i polako, kap po kap, sipajte skuvanu i ohlađenu crnu kafu. Kada utrošite kafu, pojačajte brzinu miksera i mutite dok masa ne postane sasvim penasta. Stavite fil u frižider i, kada se dobro ohladi, nafilujte tortu.

P R I J A T N O ! !


Arhiva:
1: Čorba od ćureće sitneži, Ćurka nadevena kestenom, Salata od kuvanog celera sa majonezom, Torta od pečenih lešnika
2: Arančini, Piletina Parmiđano, Skonsi


RECEPTI
a